Hand-outs afdrukken met 2 tot 6 dia's per pagina

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search


Maak als eerste uw presentatie en behoudt die zoals u wilt dat hij is.

Het aantal dia's per pagina specificeren

 1. In uw geopende presentatie, klik eenvoudigweg op de tab Hand-out boven de weergave van de dia.
 2. Op de tab Lay-outs aan de rechterkant, kies het aantal dia's dat u per pagina wilt.

Hand-outs instellen en opmaken

 • De standaard paginalay-out is Liggend. Als u Staand (verticaal) wilt, kies dan Opmaak → Pagina en selecteer Staand, klik dan op  OK .
  Terug in het hoofdvenster van de opmaak sleept u de plaatsaanduidingen voor de dia's naar de verschillende locaties als u de plaats waar ze staan wilt wijzigen.
 • Indien u horizontale lijnen wilt zodat mensen aantekeningen kunnen maken, moet u zelf met het gereedschap voor lijnen een set van ongeveer 3-4 lijnen tekenen op de eerste dia.
  Selecteer ze allemaal, klik met rechts en kies Uitlijning > Rechts (of Links, of Gecentreerd) om ze gelijk te maken nadat u ze hebt getekend.
  Selecteer ze allemaal, klik met rechts en kies Verdeling om ze gelijkmatig te verdelen nadat u ze getekend hebt. Kies Verticaal en Gecentreerd.
  Kopieer dan die groep lijnen als ze zijn zoals u ze wilt hebben (u wilt ze misschien eerst groeperen), en kopieer de lijnen dan naar de andere dia's op de pagina.
 • Indien u een paginanummer aan de onderzijde van elk blaadje papier wilt (niet elke dia), gebruik dan het gereedschap Tekst om een tekstvak aan de onderzijde van de pagina te tekenen en typ daarin het woord "Pagina " als u dat wilt. Kies dan Invoegen → Velden → Paginanummer om een automatisch oplopend paginanummer toe te voegen.

Hand-outs afdrukken

Nu u de indeling gereed hebt, kunt u gaan afdrukken.

 1. Kies Bestand > Afdrukken.
  • In OpenOffice.org 3.0 selecteer Hand-outs in de sectie Afdrukinhoud.
  • In OpenOffice.org 2.x klik op de knop  Opties . Zorg er voor dat alleen de optie Hand-outs, in de sectie Inhoud van het venster Printeropties, is geselecteerd.
   De standaard is dat Tekening is geselecteerd. Dat betekent dat u één grote dia per pagina krijgt. U moet hier echt absoluut Hand-outs selecteren om hand-outs af te kunnen drukken. Als u Tekening geselecteerd houdt, zal uw printer ook een afdruk van uw presentatie uitbraken, met op elke pagina één dia.
 2. Klik op  OK  om de wijzigingen op te slaan en het venster te sluiten.
Tip.png Indien u slechts een aantal van de pagina's wilt afdrukken, selecteer dan in het venster Afdrukken, de optie Pagina's en typ 1, 1-6, of iets dergelijks. De paginatelling verwijst naar de dia's, niet de bladen papier. Als u de dia's 1-6 en 13-18 wilt afdrukken, moet u een puntkomma tussen de bereiken typen, zoals in 1-6;13-18


Documentation note.png Een vak met een waarschuwing kan u vragen hoe er doorgegaan moet worden als er transparante objecten moeten worden afgedrukt. U zou misschien willen afdrukken zonder transparantie, wat de afdruktijd op sommige printers aanzienlijk kan verminderen.

Deze How To is gebaseerd op Solveig Haugland's Blog

Content on this page is licensed under the Public Documentation License (PDL).
Personal tools
In other languages