Inhoudsopgave - automatisch maken

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, searchDit is een inhoudsopgave in Writer. Maak er nooit, maar dan ook nooit, zelf een vanaf nul. Het is zo veel eenvoudiger om er automatisch een te maken.

Voorbeeld van inhoudsopgave in Apache OpenOffice
 • Het in grijs weergegeven gedeelte wordt niet zo afgedrukt; het ziet er juist alleen maar zo uit om aan te geven dat er iets automatisch gebeurt.
 • U kunt wijzigen hoe elk niveau er uit moet zien door eenvoudigweg enkele opmaakprofielen aan te passen; daarover meer later.
 • Indien u wijzigingen in het document hebt gemaakt, klik dan met rechts op de inhoudsopgave en kies Index/Inhoudsopgave bijwerken, de inhoudsopgave zal automatisch de wijzigingen in het document weergeven. Paginanummers zullen weer juist zijn, etc.

Stap 1: Alineaopmaakprofielen selecteren en toepassen

Writer weet wat er in een inhoudsopgave moet staan aan de hand van de alineaopmaakprofielen die u hebt opgegeven om naar te kijken. Alineaopmaakprofielen zoals Kop 1 zouden moeten worden toegepast op de koppen in het document. Plan en pas dus de alineaopmaakprofielen toe die de structuur van het document instellen.

Alineaopmaakprofielen staan in het venster Stijlen en opmaak; kies Opmaak → Stijlen en opmaak. U kunt bestaande gebruiken zoals Kop 1 tot en met Kop 10 (aanbevolen) of uw eigen maken.

Dus zo doet u dat.

 1. Bepaal welke alineaopmaakprofielen u wilt gebruiken voor de bovenste kopniveaus, de koppen op het tweede niveau, enzovoort.
 2. Pas die opmaakprofielen op de koppen toe.

Een opmaakprofiel toepassen:

 1. Klik in de kop
 2. Of dubbelklik op de naam van het opmaakprofiel; in het venster Stijlen en opmaak, of indien het daar staat, selecteer het in de opengeklapte lijst aan de linkerkant.

Doe dat voor elke kop in uw document. Dit gaat natuurlijk veel sneller als u dit doet als u het document schrijft dan nadien in één keer.

Documentation note.png Indien u Kop 1, Kop 2 enzovoort toepast en het bevalt u niet hoe ze eruit zien, klik dan met rechts op een kop waarop dat opmaakprofiel is toegepast en kies Alineaopmaakprofiel bewerken. In het venster dat dan verschijnt, maakt u dan eenvoudigweg uw wijzigingen en klik dan op  OK .

Stap 2: De inhoudsopgave instellen

 1. Klik in uw document vóór enige inhoud.
 2. Kies Invoegen → Inhoudsopgave en registers → Inhoudsopgave en registers.
  Het venster Index/Inhoudsopgave invoegen zal verschijnen.
 3. Controleer het aantal niveaus dat u wilt opnemen. Indien u ze niet allemaal wilt opnemen, wijzigt u de instelling voor Aantal niveaus.
 4. Zorg er voor dat het vak Overzicht is gemarkeerd.
 5. Specificeer de alineaopmaakprofielen die u in de vorige stap hebt geselecteerd en toegepast en klik dan op  OK .
  Indien u Kop 1 tot en met Kop 10 gebruikt zou het al juist ingesteld moeten zijn.
 6. Klik dan op  OK  op de hoofdtab en uw inhoudsopgave zal verschijnen.

Stap 3: De inhoudsopgave aanpassen

Indien het u niet bevalt hoe de inhoudsopgave eruit ziet, pas dan de gebruikte opmaakprofielen aan om de indeling van de inhoudsopgave in te delen.

 1. Klik met rechts op een regel in de inhoudsopgave die u niet bevalt en kies Alineaopmaakprofiel bewerken.
 2. Wijzig, in het venster dat verschijnt, de instellingen, en klik dan op  OK .
  De inhoudsopgave zal de wijzigingen weergeven.

Klik met rechts op de inhoudsopgave om die bij te werken, te bewerken of te verwijderen, en kies Index/Inhoudsopgave bewerken.


Zie ook


Deze How To is gebaseerd op Solveig Haugland's Blog

Content on this page is licensed under the Public Documentation License (PDL).
Personal tools
In other languages