NL/Documentation/How Tos/Calc: functie HUIDIG

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search


HUIDIG

Geeft het huidige resultaat (van vandaag) van de evaluatie van de formule.


Syntaxis:

HUIDIG()

Deze functie geeft het resultaat van vandaag terug voor de evaluatie van de formule waarvan het deel uitmaakt (met andere woorden: het resultaat zo ver als die evaluatie is gekomen). Het belangrijkste gebruik is samen met de functie OPMAAKPROFIEL om geselecteerde opmaakprofielen op een cel toe te passen, afhankelijk van de celinhoud.


Voorbeeld:

1 + 2 + HUIDIG()

geeft 6 terug. De formule wordt van links naar rechts berekend als: 1 + 2 is gelijk aan 3, dat het resultaat van vandaag geeft als HUIDIG() wordt tegengekomen; HUIDIG() levert daarom 3 op, dat wordt opgeteld bij de originele 3 om 6 te geven.

A2 + B2 + OPMAAKPROFIEL(ALS(HUIDIG()>10; ”Rood”; ”Standaard”))

geeft A2 + B2   (OPMAAKPROFIEL geeft hier 0 terug). Als deze som groter is dan 10, wordt het opmaakprofiel Rood toegepast op de cel. Zie de functie OPMAAKPROFIEL voor meer uitleg.

"choo" & HUIDIG()

geeft choochoo terug.


Verdere informatie:

Deze functie dient slechts alleen te worden gebruikt in eenvoudige situaties. Een meer complex voorbeeld: 1 + 2*HUIDIG() geeft 5 terug, omdat hoewel de 1 wordt tegengekomen als de formule wordt geëvalueerd, wordt het genegeerd terwijl de meer belangrijke vermenigvuldiging wordt uitgevoerd. Dus HUIDIG() levert in dit geval 2 op, hoewel het resultaat: 1 + 2*2 gelijk is aan 5. Derhalve dient op de exacte volgorde van berekening in meer complexe gevallen niet te worden vertrouwd.Zie ook

Personal tools