Meer talen toevoegen

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search

De teksttaal instellen

In Apache OpenOffice kunt u de taal van de gebruikersinterface wijzigen (scroll naar beneden om te zien hoe), en u kunt meerdere bibliotheken installeren voor spellingcontrole, afbrekingen en thesaurus.

 1. Open de Online Help ( F1 ) op de tabpagina Index.
 2. Voer als zoekterm in: "talen; selecteren voor tekst". Lees die pagina van de Help.

De taal voor spellingscontrole, afbrekingen en thesaurus is een attribuut voor een geheel document of voor een selectie van woorden.

 1. Kies Extra → Opties → Taalinstellingen → Opmaakhulp voor een lijst van beschikbare taalmodules.
 2. Klik op de bovenste knop  Bewerken  om te bekijken welke woordenboeken geïnstalleerd zijn voor de huidige taal. Gebruik het vak met de keuzelijst om te zien welke talen geïnstalleerd zijn.
 3. Indien de keuzelijst de taal die u wilt niet laat zien, bekijk dan "Meer teksttalen toevoegen".

Meer teksttalen toevoegen ( OOo 2 )

 1. Kies Bestand - Assistenten - Nieuwe woordenboeken installeren om een Writerdocument te openen dat u helpt om meer talen te installeren.
 2. Het document bevat pagina's in veel verschillende talen. Klik op uw eigen taal op de eerste pagina om de volgende instructies in uw eigen taal te zien.
 3. Klik op de grote knop in het midden van de pagina van het document. Dit laat een macro starten om meer informatie te laten zien en de bestanden voor het woordenboek te downloaden (zie afbeelding).
 4. Assistent Woordenboeken installeren
  Selecteer of de nieuwe bestanden alleen voor de huidige gebruiker of voor alle gebruikers (hetgeen schrijfrechten tot de gezamenlijke map vereist) geïnstalleerd moeten worden.
 5. Klik op Doorgaan.
 6. Klik op de knop Lijst ophalen. Na een korte tijd zult u een lijst zien met beschikbare woordenboeken voor spellingcontrole.
 7. Selecteer de talen voor spellingscontrole en klik op Doorgaan.
 8. Klik op Lijst ophalen en selecteer de talen voor de afbreekwoordenlijsten en voor de thesaurus.
 9. De macro downloadt de bestanden naar de toepasselijke map. Nadat u op Voltooid hebt geklikt, moet u OOo afsluiten (inclusief de Snelstarter), en OOo opnieuw opstarten.

Meer teksttalen toevoegen (> OOo 3 of StarOffice 9)

 1. Kies Extra → Taal → Meer woordenboeken online om uw standaard browser te openen op de pagina met de extensies voor woordenboeken.
 2. In uw browser selecteert u de extensie voor het woordenboek om te downloaden. Uw browser slaat het .oxt-bestand op in een gespecificeerde map op uw computer.
 3. Kies, in OOo 3 of StarOffice 9, Extra → Extensiebeheer. Klik op de knop  Toevoegen  en selecteer het gedownloade bestand met de extensie van het woordenboek.
 4. Indien u rechten als systeembeheerder hebt op uw computer, zult u worden gevraagd of u de nieuwe extensie alleen voor de huidige gebruiker wilt installeren of voor alle gebruikers.
 5. Sluit Extensiebeheer. Op sommige systemen kan het nodig zijn om Apache OpenOffice (inclusief de Snelstarter) af te sluiten en AOo opnieuw op te starten om het nieuwe woordenboek te kunnen gebruiken.

De taal voor de UI instellen

Een standaard installatie van Apache OpenOffice zal u een gebruikersinterface (UI) geven in de door u gekozen taal. De meeste gebruikers downloaden de Amerikaans-Engelse versie, die u Engelse menuopdrachten en een Engelse Online Help geeft. Indien u een andere taal voor de menu's (en voor de Online Help, indien beschikbaar in die taal) wilt, wijzigt u de taal voor de UI als volgt.

 1. Kies Extra → Opties → Taalinstellingen → Talen.
 2. Selecteer een andere taal voor de gebruikersinterface in de keuzelijst "Gebruikersinterface".
 3. Klik op  OK  en start de software van Apache OpenOffice opnieuw op.
 4. Als de keuzelijst de door u gewenste taal niet bevat, zie "Meer talen toevoegen voor de gebruikersinterface".

Meer talen toevoegen voor de gebruikersinterface

Dit is niet zo eenvoudig als voor de bewerking Meer teksttalen toevoegen.

 1. Vind uw taalpakket hier: https://www.openoffice.org/download/
 2. Selecteer en download het juiste taalpakket voor uw versie van AOo.
 3. Sluit AOo af (sluit ook de Snelstarter af, als u die hebt ingeschakeld).
 4. Installeer het taalpakket. Ofwel dubbelklik op het .exe-bestand, of pak het .tar.gz-bestand uit zoals gewoon is voor uw platform.

Content on this page is licensed under the Public Documentation License (PDL).
Personal tools