Adatbázis-hozzáférési típusok

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search
Book.png


Az Apache OpenOffice adatbázis-felülete egyaránt elérhető az Apache OpenOffice Writer és az Apache OpenOffice Calc alkalmazásokból, valamint az adatbázis-űrlapokon is.

Az Apache OpenOffice Writer alkalmazásban körlevelek hozhatók létre SDBC adatforrások segítségével, melyek aztán kinyomtathatók. Lehetőség van az adatbázis ablakában szereplő adatok szöveges dokumentumba történő áthelyezésére is a „fogd és vidd” funkció segítségével.

Ha a felhasználó adatbázistáblát helyez át munkafüzetbe, az Apache OpenOffice táblaterületet hoz létre, melynek tartalma egyetlen egérkattintással frissíthető, ha az eredeti adatok módosulnak. Ezzel ellentétes irányban pedig lehetőség van munkafüzet adatainak adatbázistáblába történő áthelyezésére és az adatbázis importálására.

Végezetül, az Apache OpenOffice-ban elérhető egy adatbázisokra épülő űrlapok létrehozását szolgáló eljárás. Ennek végrehajtásához a felhasználónak először egy szabványos űrlapot kell létrehoznia az Apache OpenOffice Writer vagy az Apache OpenOffice Calc segítségével, majd a mezőkben adatbázisra mutató hivatkozásokat kell létrehozni.

Az itt megadott lehetőségek mindegyike elérhető az Apache OpenOffice felhasználói felületén keresztül. A megfelelő funkciók használata nem igényel programozási ismereteket.

Ugyanakkor ez a fejezet kevés információval szolgál a megadott funkciókkal kapcsolatban, sokkal inkább az SDBC programozási illesztőfelületével foglalkozik, mely lehetőséget teremt automatizált adatbázis-lekérdezések végrehajtására, így az alkalmazások sokkal szélesebb körének használatát teszi lehetővé.

A következő szakaszokban leírtak teljes megértéséhez azonban szükség van az adatbázisok működésének és az SQL lekérdezési nyelv használatának alapszintű ismeretére.


Content on this page is licensed under the Public Documentation License (PDL).
Personal tools