Adatbázisok

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search
Book.png
  • Adatbázisok


Az Apache OpenOffice integrált (rendszertől független) adatbázis-felülettel rendelkezik, melynek neve Star Database Connectivity (SDBC). Ezen felület fejlesztése során a cél a lehető legtöbb különféle adatforrás elérhetőségének biztosítása volt.

Ennek érdekében az adatforrások elérése illesztőprogramokon keresztül történik. Az SDBC felhasználói számára közömbös, hogy az illesztőprogramok mely források adatait teszik hozzáférhetővé. Az illesztőprogramok némelyike fájl alapú adatbázisokat ér el, és az adatokat közvetlenül olvassa be azokból. Más felületek szabványos illesztőfelületet használnak (pl. JDBC vagy ODBC). Ugyanakkor léteznek speciális illesztőprogramok is, melyek a MAPI-címjegyzéket, az LDAP-címtárakat, illetve az Apache OpenOffice-munkafüzeteket használják adatforrásként.

Mivel az illesztőprogramok alapját UNO összetevők alkotják, lehetőség van újabb illesztőprogramok fejlesztésére, melyek segítségével további adatforrások tehetők elérhetővé. Erre vonatkozó további részletek az Apache OpenOffice Developer's Guide-ban olvashatók.

Documentation note.png Alapelvét tekintve az SDBC hasonló a VBA keretein belül elérhető ADO és DAO könyvtárakhoz. Adatbázisok magas szintű elérését teszi lehetővé, függetlenül az adatbázisokon futó háttérprogramoktól.


Content on this page is licensed under the Public Documentation License (PDL).
Personal tools