Apache OpenOffice BASIC programozói útmutató

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search
Book.png
BASIC útmutató
[[{{{PrevPage}}}|< Előző oldal]] Következő oldal >


Ez az útmutató bevezet az Apache OpenOffice Basic programozásába. Ha a legtöbbet akarjuk kihozni ebből a könyvből, nem árt, ha ismerünk néhány másik programozási nyelvet is. A könyvben számos példát találhatunk, amelyek segítségével rövid idő alatt létrehozhatjuk saját Apache OpenOffice Basic programjainkat.

Az útmutató Apache OpenOffice Basic programozásának ismereteit több fejezetre osztja szét. Az első három fejezet megismerteti az olvasót az Apache OpenOffice Basic nyelvvel:

Ezek a fejezetek az Apache OpenOffice Basic nyelvről adnak áttekintést, és mindenkinek érdemes elolvasnia őket, aki Apache OpenOffice Basic-programokat akar írni. A további fejezetek részletesen leírják az Apache OpenOffice API részeit, és igény szerint érdemes elolvasni őket:

Az Apache OpenOffice Basic nyelvről

Az Apache OpenOffice Basic programozási nyelv az Apache OpenOffice programhoz lett kifejlesztve, és szorosan integrálódik az Office-csomagba.

Ahogy a neve is jelzi, az Apache OpenOffice Basic a Basic családjából származó programozási nyelv. Bárki, aki már dolgozott Basic-nyelvekkel – főleg a Microsoft Visual Basicjével vagy Visual Basic for Applications (VBA) nyelvével –, az hamar meg fogja érteni az Apache OpenOffice Basic nyelvet. Az Apache OpenOffice Basic alapvető szerkezeteinek jelentős része kompatibilis a Visual Basic nyelvvel.

Az Apache OpenOffice Basic programozási nyelv négy összetevőből áll:

  • Az Apache OpenOffice Basic nyelv: Definiálja az alapvető nyelvi elemeket, például a változódeklarációkat, ciklusokat és függvényeket.
  • A futásidejű programkönyvtár: Az Apache OpenOffice programhoz közvetlenül nem kapcsolódó normál függvényeket tartalmaz, például számok, karakterláncok, dátumváltozók és fájlok szerkesztésére.
  • Az Apache OpenOffice API (Application Programming Interface – alkalmazásprogramozási felület): Hozzáférést biztosít az Apache OpenOffice-dokumentumokhoz, és lehetővé teszi ezek létrehozását, mentését, módosítását és nyomtatását.
  • A párbeszédablak-szerkesztő: Saját párbeszédablakokat hozhatunk létre, és vezérlőelemeket, illetve eseménykezelőket adhatunk hozzá.
Documentation note.png Az Apache OpenOffice Basic és a VBA közti kompatibilitás az Apache OpenOffice Basic nyelvre és a futásidejű könyvtárra korlátozódik. Az Apache OpenOffice API és a Párbeszédablak-szerkesztő nem kompatibilis a VBA-val (ezeknek a felületeknek a szabványosítása az Apache OpenOffice számos funkcióját elérhetetlenné tette volna).

Az Apache OpenOffice Basic felhasználói

Az Apache OpenOffice Basic alkalmazása ott kezdődik, ahol az Apache OpenOffice normál funkciói véget érnek. Az Apache OpenOffice Basic segítségével a szokásos feladatok automatizálhatók, csatolások hozhatók létre más programokhoz (például egy adatbázis-kiszolgálóhoz), és előre definiált parancsfájlok használatával bonyolult tevékenységek hajthatók végre egyetlen gombnyomással.

Az Apache OpenOffice Basic teljes hozzáférést biztosít az Apache OpenOffice funkcióihoz, támogat minden funkciót, módosíthatja a dokumentumtípusokat, és lehetőséget biztosít saját párbeszédablakok létrehozására.

Az Apache OpenOffice Basic használata

Az Apache OpenOffice Basicet bármilyen Apache OpenOffice-felhasználó használhatja bármilyen további program vagy kiegészítő nélkül. Még a szokásos telepítésnél is rendelkezik az Apache OpenOffice az összes szükséges összetevővel a Basic-makrók létrehozásához, a következőket is beleértve:

  • Az integrált fejlesztési környezet (IDE), amely egy szerkesztőt biztosít a makrók létrehozásához és teszteléséhez.
  • Az értelmező, amely az Apache OpenOffice Basic-makrók futtatásához szükséges.
  • A felületek a különböző Apache OpenOffice-alkalmazásokhoz, amelyek közvetlen hozzáférést biztosítanak az Office-dokumentumokhoz.

További információk

Az útmutatóban bemutatott Apache OpenOffice API-összetevők az Apache OpenOffice Basic-programozó szemszögéből vannak összeválogatva. Általánosságban elmondható, hogy a felületeknek (interfészeknek) csak egy része kerül bemutatásra. Részletesebb információkért lásd az API-referenciát.

A Developer's Guide részletesebben ismerteti ennél az útmutatónál az Apache OpenOffice API-t, de főleg a Java- és C++-programozóknak íródott. Bárki, aki ismeri az Apache OpenOffice Basic programozását, találhat további információkat az Apache OpenOffice Basic nyelvről és az Apache OpenOffice programozásáról a Developer's Guide-ban.

Azoknak a programozóknak akik az Apache OpenOffice Basic helyett Java vagy C++ nyelven akarnak programot írni, érdemes ehelyett az útmutató helyett inkább az Apache OpenOffice Developer's Guide-ot elolvasniuk. Az Apache OpenOffice Java vagy C++ nyelven történő programozása jelentősen bonyolultabb, mint az Apache OpenOffice Basic nyelven történő programozás.


Content on this page is licensed under the Public Documentation License (PDL).
Personal tools