Base újdonságai a 3.4-s változatban

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search

OOo Base 3.4 újdonságai

Ez a változat az előzőhöz hasonlóan leginkább hibajavításokat tartalmaz, a néhány új jellemzőtől eltekintve. A beépített HSQLDB frissítése a 2.x változatra újra elhalasztásra került, de az már világos, hogy a következő változat tartalmazni fogja.


Az új tulajdonságok:


Base főablak

Objektum fák: az elemek a nevük alapján kiválaszthatók

A Base főablak listái, mostantól támogatja a nevek szerinti kiválasztást, a begépelés során.


Ez a „kiválasztás ahogy gépelsz” tulajdonság, hasonlóan működik mint a legördülő menükhöz, (a legördülő menüktől került ide ez a tulajdonság), vagyis:

  • valamely betű beütésével, kiválasztásra kerül az az elem, amely ezzel a betűvel kezdődik
  • ha a betűt többször ismételten beütjük, az ezzel a betűvel kezdődő elemek sorban ciklikusan kiválasztásra kerülnek, feltételezve azt, hogy több elem kezdődik azonos betűvel
  • a begépelt karaterekből összeállított belső kereső string, rövid inaktivitás után alaphelyzetbe áll
  • az elemek más uton történő kiválasztása (Pl. egér vagy nyílbillentyűk) is alaphelyzetbe állítja a belső kereső stringet

Mozilla-címjegyzék támogatása lecsrélve a SeaMonkey-címjegyzékre

Mivel a Mozilla elég régen lecserélére került a SeaMonkey-el, és a felhasználói profiluk is inkompatibilis módon változott, ezért az OOo-ban is lecserélésre került a Mozzilla-címjegyzék a SeaMonkey-címjegyzékre.


Ez azt jelenti, hogy az összes olyan helyen, ahol a Mozzilla-címjegyzék szerepelt a felhasználói felületen (pl. az „Új adatbázis” tündérnél) a SeaMonkey-címjegyzék szerepel mostantól.


Úgyan így, a meglévő .odb dokumentumok, amelyek eddig a Mozilla-címjegyzéket érték el, mostantól megpróbálják a SeaMonkey-címjegyzéket elérni.


Seamonkey.png


Űrlapok

Listapanel: „Kapcsolt mező” beállításainál is engedélyezett a 0

A Lista panel „Kapcsolt mező” tulajdonságánál, amely meghatározza azt, hogy tábla melyik mezőjét használja az adatcseréhez a listapanel, mostantól beállítható a „0” (nulla) értéke.


Mivel az az érték mindig a figyelembe vette a nullát, az eddigi minimum érték az „1” a tábla második mezőjére hivatkozott, azt követelte meg, hogy a kapcsolódó tábla legalább két mezőt kellet, hogy tartalmazzon.


Nem volt valós oka annak, hogy ez nem lehet „0” (kivéve néhány nagyon régi probléma, amely időközben megoldásra került ), ezért ez a korlátozás eltávolításra került.

Listapanel kapcs mezo.PNG

A szöveges adatbázisok adattípusainak megállapításához szükséges sorok száma

A MaxRowScan beállítása lehetővé teszi azt, hogy meghatározzuk menníi sort vizsgáljunk át a mező típusának korrek megállapítására. Korábban egy sor adatai alapján történt ez a meghatározás.


A Szerkesztés>Adatbázis>Speciális beállítások alatt változtatható ez az érték, csak a szöveges állományokhoz csatlakozó .odb fájlok esetében.

Rowscan1.png

Personal tools