User:Mellonedain/Brudnopis

From Apache OpenOffice Wiki
Jump to: navigation, search

W przygotowaniu...

Jak skonfigurować konto pocztowe dla grup dyskusyjnych

Od: konradst Data: 2005-09-09 17:31:42 PDT

Chciałbym się podzielić z wami swoimi doświadczeniami w używaniu serwisu pl.openoffice.org i powiedzieć kilka słów o tym, w jaki sposób możemy sprawić, że korzystanie z grup dyskusyjnych nie będzie uciążliwe, a będzie nam sprawiało przyjemność.

1. Na początku zakładamy konto w pl.openoffice.org Najlepiej przeznaczyć jedno konto pocztowe całkowicie na sprawy związane z pl.openoffice.org.

2. Ustawianie filtrów wiadomości wyjaśnię na przykładzie klienta poczty Mozilla Thunderbird. Kiedy mamy już skonfigurowane konto pocztowe w kliencie, np. nazwijmy je poczta-01, tworzymy w folderach lokalnych katalog OpenOffice.org. Do niego będą szły wiadomości z forów, na które się zapisaliśmy. Możemy stworzyć jeszcze podkatalog np. polski, angielski, niemiecki, francuski, hiszpański, itp.. W zależności od tego, do jakich projektów się zapisaliśmy.

3. Przechodzimy do menu Narzędzia - Filtry wiadomości. Dodajemy nowy filtr na konto poczta-01 (nie na Foldery? kernel-net-ipp2p jest w konflikcie z kernelem, który lokalne, bo nie będzie nam Thunderbird automatycznie tych wiadomości filtrował)

4. Ustawiamy regułę - jeśli w "Do: lub Dw:" znajduje się @pl.openoffice.org lub w "Od:" znajduje się @pl.openoffice.org przenieś wiadomość do folderu OpenOffice.org w Folderach lokalnych. Voila

W tej chwili posiadamy program pocztowy skonfigurowany tak, że nie będą się nam już pałętać pod nogami żadne maile z różnych źródeł.

Od: mellonedain Data: 2005-09-10 02:04:47 PDT

Podstawą pracy nad jakimkolwiek projektem związanym z OpenOffice.org sa właśnie grupy dyskusyjne. To właśnie one pozwalają na szybkie i bezproblemowe komunikowanie się z innymi wolontariuszami. Pomysły, dyskusje i inne tego typu tematy powiny być prowadzone głownie na łamach grup dyskusyjnych, a wszelkiego rodzaju podsumowania powinny być poblikowane na tym właśnie forum.

Pomoc

Problem z wykresem

Od: maajster Data: 2006-05-07 01:15:45 PDT

Pytanie: W jaki sposob zrobic dwa rozne wykresy na jednym polu Chart, w jednym ukladzie wspolrzednych.

Od: mellonedain Data: 2006-05-07 04:07:40 PDT

Najpierw czy dobrze Cie rozumiem, masz dwie tabele z danymi i chcesz je przedstawić na jednym wykresie?

W tej chwili jest to chyba nie możliwe. Muszę zasięgnąć języka.

Od: konradst Data: 2006-05-07 04:27:00 PDT

Ja też nie rozumiem za bardzo o co chodzi. Jeśli chodzi o przedstawienie dwóch różnych serii danych, np miesięczne dochody w 2005 roku, a w tle miesięczne dochody w 2006 roku, to użyj opcji serie danych. Natomiast jeśli chcesz np jedne dane umieścić w słupku, a drugie w wykresie kołowym, to wejdź do wykresu i zaznacz same słupki, a następnie użyj kopiowania CTRL-C. Wejdź w obszar drugiego wykresu i wciśnij CTRL-V. Jeśli chcesz aby wykresy były w jednym układzie współrzędnych, to musisz najpierw ustawić ten sam zakres wartości, inaczej linie siatki będę się przeplatać.

Kłopot pliku z hasłem

Od: koconmus Data: 2006-04-14 10:48:26 PDT

Mam plik ODS (calc), zapisany z hasłem, niestety nie otwiera się on, z uporem maniak twierdząc że hasło jest nieprawidłowe. Rozpakowanie zipa powoduje będy CRC, co oznacza że plik jest walnięty. Czy jest jakaś szansa na odzysk i jak się za to zabrać??

Od: konradst Data: 2006-04-14 11:33:24 PDT

Na początek jakiś program do odzyskiwania zipów, wpisz w Google "zip recovery"

Problem z otwieraniem plików w win 98

Od: cclukaszz Data: 2005-11-15 07:37:19 PST

Witam,

Mam problem z najnowszą wersja openoffice 2.0. Polega on na tym, że po zainstalowaniu go w systemie windows 98 program nie ma problemu z otwieraniem plików, znajdujących się na danej stacji. Problem pojawia się dopiero kiedy chcemy otworzyc plik znajdujący się na serwerze. Pojawia sie komunikat: "Plik o nazwie XXX.xls nie istnieje". Jest to nieprawda, bo te same pliki bez problemu otwieraja sie po sieci z Windows 2000 i XP. Prosze o pomoc.

Od: konradst Data: 2005-11-15 13:11:36 PST

Rzeczywiście są problemy, ale są też rozwiązania. 1. Należy zmapować dysk sieciowy, nie otwierać pliku bezpośrednio ze ścieżki UNC. 2. W nazwie pliku nie powinno być spacji. Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdrawiam, Konrad

Od: adamderesz Data: 2005-11-16 07:21:01 PST ditto!

Też kiedyś odkryłem taki kłopot OOo v 1.9-102 (chyba) lokalna sieć zbudowana na Linux/Samba (serwer plików)+ W98 i W2k - przy próbie otworzenia miałem taki sam objaw

Oprócz mapowani dysków warto sprawdzić również prawa dostępu do plików

Adam

Od: konradst Data: 2005-11-15 11:49:11 PST

A i jeszcze jedno czy jesteś pewien, że ta sieć działa poprawnie? Windows 98 nie jest zbyt dobrym programem do działania w sieci.

Od: konradst Data: 2005-11-15 11:48:05 PST

Twój problem został zgłoszony. Czy jest to problem polskiej czy angielskiej wersji?

Od: cclukaszz Data: 2005-11-17 13:22:24 PST Witam,

Jest to problem polskiej wersji. Angielskiej nie testowałem.

Od: konradst Data: 2005-11-18 02:57:35 PST Zapomniałem dodać jeszcze, że spacji nie powinno być nie tylko w nazwie pliku, ale w całej ścieżce dostępu. Pozdrawiam, Konrad

Polskie znaki

Od: thomasz2000de Data: 2005-09-03 16:02:46 PDT

Hi, czy wie ktos z was jak ustawic na klawiaturze niemieckiej polskie znaki ?

Tomas

PS Czy w Polsce uzywana jest klawiatrua niemicka, angielska , czy jest juz specjalna polska ( z polskimi znakami) ?

Od: mellonedain Data: 2005-09-04 08:42:20 PDT

W polsce jest używana klawiatura angielska. Polskie znaki kryją się pod kombinacjami klawiszy:

ę - Prawy kl. Alt + e Ę - Prawy kl. Alt + E ó - Prawy kl. Alt + o Ó - Prawy kl. Alt + O ą - Prawy kl. Alt + a Ą - Prawy kl. Alt + A ś - Prawy kl. Alt + s Ś - Prawy kl. Alt + S ł - Prawy kl. Alt + l Ł - Prawy kl. Alt + L ż - Prawy kl. Alt + z Ż - Prawy kl. Alt + Z ź - Prawy kl. Alt + x Ź - Prawy kl. Alt + X ć - Prawy kl. Alt + c Ć - Prawy kl. Alt + C ń - Prawy kl. Alt + n Ń - Prawy kl. Alt + N

I tyle. W niemieckiej nie wiem. Nie używam. Przykro mi.

Propozycje

Zgłaszamy błędy

Błąd w dzieleniu wyrazów

Od: admiroj Data: 2006-04-23 04:35:25 PDT

Opcja autmatyczne dzielenie wyrazów (w menu akapit) przy włączonym słowniku ALTinux LibHnj Hyphenator - wersja 2.0.2 OO pod Windows niepoprawnie dzieli niektóre wyrazy! Błąd polega na tym, że zamienia początek wyrazu który ma podzielić na jakieś nie wiadomo co!? Np w słowie przedsiębiorstwie zamiast zrobić:

przed- siębiorstwie

robi:

z2- siębiorstwie

Od: mellonedain Data: 2006-04-23 06:01:49 PDT

U mnie nie zauważyłem tego błędu. Być może przyczyna tkwi gdzie indziej. Proponuję wykonanie kilku testów i przysłanie screenów wraz z informacją o systemie i czyja kompilacje posiadasz.

Nazwy miesięcy w polu daty...

Od: cnav39 Data: 2005-12-12 09:09:46 PST

Gdy wstawiam automatyczne pole daty do tekstu dokumentu to nazwa miesiąca zawsze pojawia się w mianowniku, np. 1 styczeń, 2 luty itp. jednakże w języku polskim poprawną formą jest używanie dopełniacza: 1 stycznia, 2 lutego itd. W Wordzie np. nazwy miesięcy pojawaiją się w dopełniaczu.

Nie jestem pewien czy to co zgłaszam jest błedem w polskiej wersji OO ponieważ sam używam wersji angielskiej. Zgłaszałem już ten problem na forum angielskim ale odesłali mnie tutaj.

Od: mellonedain Data: 2005-12-13 00:03:06 PST

Nie jest to błąd! Wszystko zależy od domyślnego formatu daty. Jeżeli potrzebujesz dopełniacza wystarczy dwukrotnie kliknąć na to pole i wybrać inny format daty.

Od: konradst Data: 2006-02-24 13:57:30 PST

Grzesiek, nie ma daty w dopełniaczu w liście formatów.

Od: cnav39 Data: 2006-02-24 13:43:04 PST

Po mojej ostatniej wątpliwości w sprawie nazw miesięcy w dopełniaczu nie ma żadnej odpowiedzi. Czy mam przez to rozumieć, że po prostu nie można tego osiągnąć w OO? Czy ktoś mógłby definitywnie potwierdzić lub zaprzeczyć, czy można mieć pole daty sformatowane jako "1 stycznia 2006" zamiast "1 styczeń 2006"? Problem zawsze można obejść poprzez wpisanie daty ręcznie, ale skoro jest taka funkcja w programie niby czemu ma być bezużyteczna (w języku polskim ma się rozumieć bo inne języki nie mają takich "przypadkowych" kaprysów ;-).

Od: cnav39 Data: 2005-12-13 01:35:30 PST

O tym że mogę wybrać inny format wiedziałem, np. można skrócić nazwę miesiąca do 3 liter lub używać numeru zamiast nazwy miesiąca. Jednak żaden z proponowanych formatów nie umożliwia wyświetlenia daty w formacie "13 grudnia 2005". Jaki format powinienem użyć? MMMM wywołuje nazwę miesiąca w mianowniku. Może polska wersja OO jest inna w tym względzie. Załączam zrzut okna dialogowego formatu daty. Nie ma tam niestety poszukiwanego przeze mnie formatu miesiąca w dopełniaczu.

[Załącznik]

Od: mellonedain Data: 2006-02-25 10:39:35 PST

Jest możliwa. Na pewno jest w polskiej wersji. W zalaczniku jest zrzut dla niewierzacych i jest to format : D MMMM YYYY

[Załącznik]

Od: cnav39 Data: 2006-02-26 12:07:45 PST

Dzięki, w końcu się wyjaśniło. Dziwne, że wersja polska ma nazwy miesięcy w dopełniaczu, a wersja angielska nie (patrz mój zrzut ekranu z 13/12/05). Już wcześniej zgłaszałem ten problem w wersji angielskiej, ale odesłali mnie tutaj więc rozumiem, że niniejszym możliwości zgłaszania tego problemu się wyczerpały. Zdaje się, że jestem jednym z nielicznych, którzy używają wersji angielskiej OO. Nie sądzę chyba, żeby różnica wynikała ze sposobu tworzenia daty przez OO w wersjach dla MSWindows i Linux'a. W każdym razie w ustawieniach międzynarodowych Windows XP (wersja angielska) data pojawia się poprawnie czyli w dopełniaczu.

Od: mellonedain Data: 2006-02-27 02:51:33 PST

Mimo wszystko faktem jest, ze coś zawodzi. Przejrzałem pliki pakietów i tresci l10n i i18n. I prawdą jest, że trzeba wybiarać, jak to załatwić z tymi miesiącami. przeciez mamy skroty (sty, lut...) nazwy w mianowniku (Styczeń, Luty...) i nazwy odmienione (stycznia, lutego...). Niestety pliki lokalizacyjne przewiduja tylko dwie mozliwosci. Trzeba sie zaglebic w techniczny aspekt tej sprawy i porozumieć się z programistami. A jak mniemam to trochę potrwa.

czcionka SYMBOL

Od: bart07 Data: 2006-01-04 15:59:45 PST

Witam. W wersji 2.0 OOo jest błąd, powodujący, że symbole wpisane czcionką SYMBOL (mniejszy - równy, większy-równy) wyświetlane są jako Ł lub ł. Problem ten występuje zarówno w wersji UX jak i OOo angielskiej. W wersji 1.4 było dobrze. Czy ma ktoś rozwiązanie problemu? Pozdrawiam Bart.

Od: mellonedain Data: 2006-02-25 15:10:55 PST

Przeanalizowalem caly problem. Otrzymalem pliki DOC do sprawdzenia i powiem tyle: Jesli jest w systemie dobrze zainstalowana czcionka SYMBOL to nie ma z tym zadnych problemow. W zalacznikach zrzut ekranu z wczytanym DOCem i plik czcionki symbol :)


[Załącznik] [Załącznik_2]

Od: bart07 Data: 2006-02-25 15:28:35 PST

Wygląda mi to na linuxa - problem dotyczy wersji dla M$ Windows Bartosz

Od: mellonedain Data: 2006-02-26 08:38:40 PST

To nie ma zadnego znaczenia dla tego problemu.

Od: k_software Data:2006-02-11 05:39:49 PST

Werja 2.0.1 wyświetla(wstawia) prawidłowo znaki: < U+F03C > U+F03E

Od: bart07 Data: 2006-02-21 16:00:14 PST

niestety wersja 2.0.1 dalej nie działa. znaki <= i >= w czcionce symbol ukryte pod Ł i ł wyświetlane są jako Ł i ł a nie jako symbole matematyczne. Dla mnie WIELKI PROBLEM. Plik stworzony w wersji 1.1.4 wczytany do 2.0.1 źle wyświetla te znaki. Pozdrawiam - Bartosz

[Załącznik ]

Od: konradst Data: 2006-02-22 05:41:51 PST

Czcionka w OpenOffice.org zależy tylko i wyłącznie od zainstalowanej w systemie czcionki. Sprawdź katalog systemowy "fonts". Być może poprzedni system, na którym był zainstalowany OpenOffice.org 1.x posiadał inną czcionkę "Symbol" niż ten, którego używasz teraz. OpenOffice.org nie dodaje żadnych własnych czcionek do systemu, tym samym nie zmienia czcionki "Symbol" ani żadnej innej.

Od: bart07 Data: 2006-02-22 13:38:52 PST

niestety mam zainstalowane oba programy (OOo 1.4 i OOo 2.0) na dwóch komputerach (XP HE i 2000) - na OBU są takie same objawy. Czy załączony poprzednio plik u kogoś otwiera się poprawnie na 2.0? tzn są znaki matematyczne a nie polskie czcionki? Bartosz

Od: cnav39 Data: 2006-02-23 05:56:58 PST

Potwierdzam, że w 2.0 załączony dokument wyświetla polskie litery Ł i ł. Trochę dziwne bo te litery generalnie nie należą do zestawu Symbol. Może to jakiś problem ze stroną kodową w której był zapisany tekst. Co ciekawsze gdy się te znaki skopiuje i wklei do Word'a to pojawiają się poprawnie. Również jak się zapisze ten dokument w formacie Microsoft to po otworzeniu go w Wordzie znaki są poprawnie wyświetlane. Osobiście podmieniłbym te dwa znaki na <= i >= przy pomocy opcji "find & replace". Trzeba tylko zdefiniować w dodatkowych opcjach wyszukiwania czcionkę Symbol aby uniknąć podstawień Ł i ł w normalnym tekście. Można też nagrać makro jeżeli jest większa ilość dokumentów do poprawy. Nie mam zainstalowanej wersji 1.4 ale może gdyby skopiować cały tekst bezpośrednio przez "copy/paste" do nowego dokumentu w 2.0 to znaki wyświetliłyby się poprawnie.

Adam.

Od: bart07 Data: 2006-02-23 14:39:06 PST

wielkie dzięki - zadziałało!!! - ale błąd w programie jest -

rozwiązanie jest półśrodkiem niestety.

Bartosz

Od: konradst Data: 2006-02-23 10:21:45 PST

No fakt otwierają się jako ł i Ł. Spróbuj zamienić te znaki na U+E086 i U+E087 w taki sposób, jaki Ci zasugerował Adam. Dodaj do autokorekty zamianę >= i <= na te znaki, abyś nie miał problemów podczas dalszego pisania. Sprwadź najpierw czy przypadkiem nie używasz czcionki OpenSymbol. Przyczyną prawdopodobnie jest to, że OpenOffice.org 2.0 zapisuje dokumenty w kodowaniu Unicode, który jest świeżym standardem. Dzięki temu można używać w dokumencie różnych znaków, np. zapisu fonetycznego, obok zwykłego tekstu i śmiało zapisywać w formacie np. HTML. Posiadając odpowiedni program do mapowania klawiatury, np. Keymana, możemy bardzo ułatwić sobie pracę z pisaniem niestandardowymi znakami, dowolnie konfigurując skróty klawiaturowe lub pojedyńcze klawisze. Ale dla prostych zapisków można śmiało używać autokorekty.

Od: mellonedain Data: 2006-02-23 12:11:43 PST

Mogę wam ten problem przybliżyć trochę bardziej. W opcjach OpenOffice jest kilka miejsc, w których można ustawiać zachwanie pakietu względem czcionek. Największym problemem dla użytkowników jest włączona tabela zmian czcionek dostępna w menu Narzędzia -> Opcje -> OpenOffice -> Czcionki. Powoduje ona, że pewne rodzaje czcionek są zamieniane na inne. Również jeżeli czcionka nie posiada zdefiniowanych pewnych znaków są one zamieniane na czcionki domyślne. Proponuję pobawić się tymi ustawieniami.

Od: mellonedain Data: 2006-02-23 12:26:50 PST

Przeanalizowałem pliki dokładniej. Rozpakowałem je i sprawdziłem. Zerknijcie czy w wersji 1 zalaczony plik dziala jak nalezy.

BTW: Tam masz ustawioną szczionkę SYMBOL1, której już w Windows XP nie ma. Nie wiem z czego wynika ta nazwa czcionki, ale w każdym razie OpenOffice używa domyślnych czcionek zamiast tych, których nie potrafi znaleźć. Mało tego. W tych miejscach nie ma tych znaków tylko rzeczywiście są wpisane Ł i ł. Jak dla mnie sprawa jest oczywista. Plik jest błędnie zapisany przez program w wersji 1

[Załącznik]

Od: bart07 Data: 2006-02-23 14:14:47 PST

Mam 4k stron zapisanymi w ten sposób. Nie ja to robiłem, ale muszę z tego korzystać. Źródło jest w foramcie M$ Word -

chcę przenieść do *.odt i mi się wykłada. Może jakiś 

skrypcik do odfiltrowania znaczków w określonej czcionce? HELP Bartosz

Od: konradst Data: 2006-02-23 23:57:55 PST

Zapewne nic byś się nie narobił, gdybyś po prostu skopiował czcionkę symbol do swojego katalogu systemowego "fonts". Ale dla dobra przyszłych autorów Tej pracy lepiej przykładnie pozamieniaj wszystkie znaczki, postępując jak należy: 1. Wybierz czcionkę, która posiada odpowiedni znak ">="

  którego będziesz używał.

2. Wybierz z menu Edycja/Znajdź i zamień lub wciśnij Ctrl+F

  we Writerze.

3. Wciśnij przycisk "Więcej opcji". 4. W polu "Znajdź" wpisz "Ł" 5. W polu "Zamień" wpisz lub wklej znak, który wybrałeś dla

  spójnika ">="

6. Ponownie wciśnij pole "Znajdź" tak, aby mrugał w nim

  kursor. Zaznacz myszką "Ł".

7. Wciśnij "Format..." w rozwiniętym polu "Więcej opcji". 8. Wybierz lub wpisz z klawiatury czcionkę "Symbol", lub

  taką, jaka pojawia się gdy zaznaczasz w tekście znaczek
  "Ł".

9. Zaznacz myszką pole "Zamień". 10. Wciśnij "Format..." 11. Wybierz czcionkę, która ma być czcionką docelową. 12. Kilka razy znajdź, a jeśli wszystko działa,

   zamień wszystkie znaki.

Od: mellonedain Data: 2006-02-24 12:21:38 PST

Moglbys wyslac mi na adres mellonedain@gmail.com ze 3 doc'e z tym problemem? Napisz w temacie ze z forum :) Z gory dzieki


Reklamy jogi na str. głównej

Od: jstaniek Data: 2006-02-07 03:11:26 PST

Uwazam to za naduzycie i nalezy to usunać. Ta strona nawet nei ma bannera oo.org.

Od: mellonedain Data: 2006-02-07 08:57:34 PST

Również tego nie widzę. Konradzie jak to jest?

Witam nowego użytkownika, któþry nie boi się dzielić się z nami swoimi uwagami.

Od: konradst Data: 2006-02-08 12:26:33 PST

Potrzebowałem rysunków na stronę i prezentację w Rzeszowie. Napisałem więc do pana Tomasza , który powiedział, że mogę wykorzystać jego rysunki do swoich potrzeb. Jeżeli uważacie, że to za mało to ok. Poddaję się. Składam broń i wkładam głowę w piasek. A czemu nie ma bannera? Cóż... nie prosiłem go o to.

Od: konradst Data: 2006-02-08 12:30:04 PST

Aha i jeszcze jedno. Wtedy nie było jeszcze regulaminu:) A pomysł z cegiełkami, na jakim oparty jest ten dział zobaczyłem później na ścianie Rzeszowskiej kamienicy. Na kazdej cegiełce była reklama jakiejś firmy:)

Od: mellonedain Data: 2006-02-08 12:40:36 PST

No i wszystko jasne! Już wiemy, że zasłużył! :) Nie martw się Konradzie. Takie pytania to normalne. Pamiętasz? Sam Cię kiedyś o to pytałem. Teraz wiesz dlaczego naciskam tak na jednoznaczność. :D

sprawdzanie pisowni

Od: quest88 Data: 2006-01-21 07:19:18 PST

Kombinacje klawiszy ALT+A w słowniku sprawdzania pisowni zamiast nadpisać "a" na "ą" zaznacza cały tekst.

To samo było kiedyś w OO.ux 1.9.121 tyle, że nie w słowniku tylko edytorze tekstu

uzywam OOux 2.0.1

mały bug??

Od: quest88 Data: 2005-11-25 08:13:34 PST

właściwie to nie wiem czy to błąd bo nie zaspecjalnie uprzykrza życie..

my.php?image=uklstrony8jc.png

przy zmianie orientacji kartki nie odświeża się NATYCHMIAST miniatura, następuje to dopiero po paru sekundach

Formanty \ Pasek przewijania

Od: jachu7 Data: 2005-11-04 10:01:15 PST

Jest taki drobny błąd. Jezeli w Calc'u do arkusza dodam "Formanty \ Pasek przewijania" w orientacji pionowej. A później zmienie orientacje na poziomomą. To interface tego paska się ma błędy"

Niepoprawna sekwencja bajtów na wejściu konwersji

Od: konradst Data: 2005-10-25 04:12:45 PDT

Nie można zapisać pliku "/home/xxxxx/Desktop/faq.txt" Niepoprawna sekwencja bajtów na wejściu konwersji (pozycji 0)

Otrzymuje w Gedit oraz w programie do konwersji OpenOffice zapisuje to w formacie utf-8, ale przekonwertowac na inny format to juz nie moge... Jakies propozycje?

Ogólne

Personal tools